ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ
Четвер, 28.03.2024, 14:44
Ви увійшли якГість | ГрупаГості" | RSS
"
Сайт  Повідомити друзям про ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ     [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ » Райони Львова » Інші » Скнилівський парк і забудови
Скнилівський парк і забудови
sknylivДата: Середа, 30.03.2011, 19:18 | Повідомлення # 1
Сержант
Група: впевнені
Повідомлень: 29
Репутація: 0
Статус: Offline
Скнилівський парк «з’їдають» забудови
Сергій БАРАШЕВСЬКИЙ
Скнилівський парк, який розкинувся біля ринку “Південний”, - чи не найсамотніший з усіх, які мені доводилося бачити.

Побудований ще у період розквіту СРСР, з часом він перетворився на недоглянуту лісосмугу. Про цей парк згадували переважно тоді, коли навколо нього виникав черговий будівельний скандал. От і нині у Скнилівському парку зустрінеш хіба випадкових перехожихі... КамАЗи з піском, які під’їжджають до крутих новобудов у самій середині парку.

Старожили Львова ще пам’ятають стару назву парку – “Парк 50-річчя СРСР”. До його насадження залучили ледь не всіх львів’ян – від політичних діячів до школярів. Зумовлено це було ще й тим, що по сусідству з парком виросли два великі житлові масиви - на сучасних вулицях Люблінській і Виговського. Не останню роль зіграла і його безпосередня близькість до аеропорту – парк став “зеленим коридором” для гостей, які прилітали до Львова. За радянської влади про “зелений масив” піклувалися. Теперішнє керівництво міста має, очевидно, “вагоміший” клопіт, оскільки Скнилівський парк, забутий владою, абсолютно не обжитий.

Парк зовсім не обгороджений. Трошки паркану є хіба біля ринку “Південний”, та й у ньому поробили дірки. У самому парку можна побачити лише хаотично зарослу лісосмугу. На парк вона була схожою умовно: немає звичних галявин, асфальтованих доріжок, упорядковано посаджених дерев. Вони ростуть настільки рідко, що з одного кінця можна побачити протилежний бік парку. Відпочивальників тут зустрінеш нечасто. Люди хіба вигулюють тут собак, а дітлахи полюбляють гасати дикими хащами і горбами парку на велосипедах. Власне тому Скнилівський парк – чи не найчистіший з усіх львівських відпочинкових територій.

Та псує його не сміття, а... новобудови. Територія в середині парку – ласий шматочок для людей, які мають гроші і не мають совісті. У самій гущі зеленого лісу я раптом натрапив на… будинок. Його будівництво ще не закінчили. Територію було обгороджено сіткою, а на подвір’ї лежали купи піску і будматеріалів. Як “виріс” посеред дерев цей “палац” – невідомо. Адже поблизу нього навіть не було асфальтованої дороги. Сумніви щодо розміру гаманця власника “лісової хатинки” остаточно зникли, коли помітив охоронця, який курив неподалік. Він зовсім не дружньо подивився на мене і довго спостерігав, що я робитиму. Щоб сфотографувати будівлю, мені, як справжньому папараці, довелося заховатися у кущах.

Посеред Скнилівського парку пролягає вулиця Солом’янка. Поруч – міні-село з хатинками, садочками і городами. Можливістю жити у місті, але серед лісу, скористалися “нові українці”. Тож вулиця Солом’янка перетворилася на виставку крутих “палаців” з триметровими парканами, євроремонтом і броньованими воротами. А через дорогу – парк, яким раз у раз їздять вантажівки з піском і щебенем. Та кого хвилює таке знущання над природою…

Та найбільшим загарбником земель Стрийського парку є, безперечно, ринок “Південний”. Почавши з кількох соток землі, базар згодом “відкусив” чималий шмат паркової території. “Та ми колись жили тут як у раю – ні шуму, ні газів, так було спокійно, - розповіла жителька вулиці Ганна Дубецька. – А як побудували “Південний” - купа машин наїхала, люди усюди ходять, як у мурашнику. Та й подивіться, де ринок стоїть – на парковій території! Тут, де зараз церква і автостоянка, дерева колись росли. Їх зрубали. На наші протести ніхто уваги не звертав. Сказали, що усе законно”. Скільки розмов точилося про незаконне захоплення ринком “Південний” паркових земель – годі перелічити. Та з часом усе затихло.

Зараз Скнилівський парк з усіх боків оточений будовами: з боку аеропорту – гаражі, біля них розширює свої території ринок “Південний”, в середині парку як гриби після дощу “виростають” триповерхові вілли. З такими темпами через десять років діти й не знатимуть, що на розі вулиць Люблінської і Виговського колись був парк…

Компетентно

“На території, де тепер біля зупинки стоять кіоски, “Південний” без будь-якого дозволу повирубував дерева, - прокоментувала кореспонденту “ВЗ” депутат Львівської міськрад Тетяна Куршельницька. – А п’ять-шість років тому у Скнилівському парку хтось вирубував модрини. Зараз парк нагадує радше здичавілу лісосмугу, ніж відпочинкову територію. З нього можна зробити “лялечку”, та у влади інший клопіт – автозаправки, гральні автомати, кіоски і біґборди. На сквери і парки часу не вистачає. Таке враження, що суспільство діє за гаслом: “Перетворимо наше місто на пустелю!”.

 
OlgaShkulovaДата: Неділя, 21.02.2021, 09:24 | Повідомлення # 2
Рядовий
Група: Пользователи
Повідомлень: 2
Репутація: 0
Статус: Offline
Спонсора нужно искать пока не поздно, так все растащат и пропадет жемчужина архитектуры, жаль.
Нужно написать в телеграм каналы со ставками на спорт https://prognoz-telegram.ru/, возможно кто-то из спортивных прогнозистов заинтересуется.
 
ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ » Райони Львова » Інші » Скнилівський парк і забудови
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright MyCorp © 2024