ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ
Неділя, 19.05.2024, 12:13
Ви увійшли якГість | ГрупаГості" | RSS
"
Сайт  Повідомити друзям про ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ     [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ » Дозвілля » Все інше » Астрономи виявили дивного білого карлика (Цікаве про космос)
Астрономи виявили дивного білого карлика
andrewandermeДата: Неділя, 23.07.2023, 20:58 | Повідомлення # 1
Рядовий
Група: Пользователи
Повідомлень: 4
Репутація: 0
Статус: Offline


Через мільярди років, коли наше Сонце витратить усе своє паливо та перетвориться на червоного гіганта, а потім скине шари й утворить планетарну туманність, у його серці залишиться лише щільне ядро, що називається білим карликом. Така доля спіткає більшість зірок у нашій галактиці, тому такі згорілі ядра трапляються доволі часто та мають масу Сонця, втиснуту в простір розміром із Землю. Однак нещодавно астрономи виявили дуже незвичайний приклад білого карлика: схоже, що один його бік складається з водню, а інший - з гелію. Розповідається тут: https://cikave-info.blogspot.com/2023/07/blog-post_23.html

Дволикий білий карлик був прозваний Янусом на честь римського божества з двома обличчями та досліджений за допомогою даних, отриманих на Установці транзієнтів Цвіккі (ZTF) в Паломарській обсерваторії Калтеху (Сан-Дієго) та обсерваторії В. М. Кека на острові Маунакеа (Гаваї). Об'єкт обертається навколо своєї осі кожні 15 хвилин, що дає змогу дослідникам бачити обидва його боки.

"Поверхня білого карлика повністю змінюється від одного боку до іншого", - йдеться в заяві провідного автора дослідження Іларії Кайаццо (Ilaria Caiazzo) з Каліфорнійського технологічного інституту. "Коли я показую результати спостережень людям, вони просто приголомшені".

Спостереження показують хімічну ідентифікацію водню на одній стороні без наявності гелію, і гелію на іншій стороні без водню. Дослідники вважають, що це дуже незвичайне явище може бути пов'язане з проходженням Янусом еволюційної фази, характерної для білих карликів.

"Не всі, але деякі білі карлики переходять від водневого до гелієвого складу на своїй поверхні", - пояснює Кайаццо. "Можливо, ми застали один з таких білих карликів за цим заняттям".

Однак чому ця еволюція має виражатися таким половинчастим чином, потребує додаткового пояснення. Дослідники вважають, що це може бути пов'язано з магнітними полями білого карлика, які можуть бути або асиметричними, або змінювати тиск газів в атмосфері.

"Магнітні поля навколо космічних тіл, як правило, асиметричні або сильніші з одного боку", - каже Кайаццо. "Магнітні поля можуть перешкоджати змішуванню матеріалів. Тому, якщо магнітне поле сильніше з одного боку, то на цьому боці буде менше змішування і, отже, більше водню".

Щоб краще зрозуміти цю дивну знахідку, дослідники мають намір знайти більше об'єктів, подібних до Януса, в рамках огляду неба ztf.

Дослідження опубліковано в журналі Nature.
Прикріплення: 3083736.jpg (75.1 Kb)


Повідомлення відредагував andrewanderme - Неділя, 23.07.2023, 20:58
 
ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ » Дозвілля » Все інше » Астрономи виявили дивного білого карлика (Цікаве про космос)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright MyCorp © 2024