ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ
Субота, 18.05.2024, 15:52
Ви увійшли якГість | ГрупаГості" | RSS
"
Сайт  Повідомити друзям про ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ     [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ » Харчі » Все інше » Картопля
Картопля
УКРАЇНЕЦЬДата: Понеділок, 29.08.2011, 01:23 | Повідомлення # 1
Лейтенант
Група: впевнені
Повідомлень: 46
Репутація: 0
Статус: Offline
Картоплю радять продавати заготівельникам зі Сходу

— Три роки не було в нас бульби. Від тої страшної повені 2008-го року, як розлився Дністер, ніхто не міг накопати вдосталь, — каже 35-річна Леся Манько із села Головецько на Старосамбірщині. — Думала, як і тепер картопля не вродить, уже більше садити не будемо. Бо ж обідно — стільки праці вкладаєш, а щоб їсти бульбу — треба її купити. Але цього року ми вже пани.

У суботу, 20 серпня, родина Маньків вийшла в поле. Із 10 соток зібрали 50 мішків картоплі.

— Цьогорічне копання — одне задоволення, — каже Ольга Ковба, 44 роки, сусідка Лесі. — Розгорнеш кущ, а там по 10–12 бульб. Кожна картоплина велика, здорова. Я з людьми поговорила — всі задоволені. Врожай — один до семи: мішок посадили — сім накопали. І племінникам, і сестрі до Львова дам. Усім хватить. А минулого року і позаторік чорна година з тою бульбою була. Повінь замулила ґрунт біля річок, з гір земля зсунулася, засипала наш чорнозем. Видно, аж три роки треба було, щоб земля відновилася.

Того ж дня копали картоплю в селі Дидятичі Мостиського району.

— У нас люди пішли в поля одразу по Спасі. Стараємося не прогавити гарну, суху погоду. Та й з вересня дітям на навчання до школи треба, студенти із села виїдуть, — каже 44-річний Роман Старенький. — Картопля на славу вродила в усіх. Переживаємо тільки, щоб продати було де й ціни не падали. Хоч би по 2,5 гривні за кіло взяти. То ж домашня бульба, не оброблена хімікатами.

Фахівці сподіваються на високий урожай картоплі по всій області.

— Ще на початку літа прогнози не дуже тішили, — каже декан факультету агротехнологій та екології Львівського аграрного університету Петро Завірюха, 60 років. — Через засушливий травень під кущем сформувалось шість-дев'ять картоплин, а не від дев'яти до 14, як мало би бути. Але вже в червні було достатньо опадів і бульбини середніх і середньопізніх сортів додали у розвитку. На щастя, дощів не було забагато. Якщо господарі вчасно обробили насадження від фітофтори, то урожай зберуть гарний.

Підприємець 60-річний Микола Перегінець із села Варяж Сокальського району вирощує картоплю на 5 га. На кожному вродило по 25–30 тонн.

— Збуватиму переважно на київських базарах, у східних областях, — каже. — Думаю, оптова ціна не опуститься нижче двох гривень. Селянам-одноосібникам нелегко буде знайти покупця на місцевих ринках. Варто пропонувати товар заготівельникам із інших областей. Зараз вони масово їздять по наших селах, беруть картоплю за гроші, міняють її на помідори, кавуни.

Марія КУЗЬМИН, Софія ТКАЧУК
 
iKnopkaДата: Понеділок, 18.03.2013, 20:29 | Повідомлення # 2
Майор
Група: Администраторы
Повідомлень: 80
Репутація: 0
Статус: Offline
Треба садити багато картоплі

www.headcase.at.ua

www.iknopka.at.ua
 
ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ » Харчі » Все інше » Картопля
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright MyCorp © 2024