ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ
Четвер, 19.09.2024, 03:30
Ви увійшли якГість | ГрупаГості" | RSS
"
Сайт  Повідомити друзям про ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ     [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Хто кому олігарх ?
AДМДата: П`ятниця, 06.07.2012, 09:19 | Повідомлення # 1
Генерал-майор
Група: Администраторы
Повідомлень: 363
Репутація: 0
Статус: Offline
Вони стріляють, а Бог кулі носить

Медіа-олігарх Починок розпочав війну з львівськими газетами. Та його випади повертаються проти нього

Максим Прийма

Минулого четверга, подавши на шпальтах «Експресу» черговий зразок дотримання «журналістських стандартів», стратегічний редактор, а за сумісництвом — одіозний медіа-олігарх повідомив галичанам приголомшливу, на його думку, новину. «З достовірних джерел стало відомо, що на дискредитацію газети «Експрес» і її редактора особисто «конвертаційна мафія» виділила 200 тисяч доларів готівкою. На ці кошти мають уміщувати замовні публікації в газетах, які не працюють за професійними стандартами…» (курсив наш, — Авт.)

Oтже, пан Починок вважає себе святішим за Папу Римського, не менше… Утім навіщо розкидатися грошима, щоб «дискредитувати» давно і неодноразово дискредитоване?

Симуляція незалежності

26 червня минуло півроку відтоді, як Західна інформаційна корпорація розмістила на своєму сайті повідомлення під назвою «ZIK вимагає справедливого суду у справi «Експресу», — заява журналістів». У ньому стверджували, що позов колишнього заступника директора «Видавничої групи «Експрес» Миколи Зинича щодо повернення його частки в ній — «дії влади, спрямовані на підрив засад незалежної журналістики». Отже, «...ми повинні створити єдиний фронт на захист відкритої і чесної журналістики». Цікава деталь — на заклик ZIK тоді публічно не зголосився жоден (!) журналіст з інших видань. Чому? Бо чи можна захищати чесну журналістику спільно з тими, хто лише імітує незалежність?

В інтерв’ю київській інтернет-газеті «Медиа­Бизнес» (2 вересня 2010 р.) генпродюсер ZIK Дмит­ро Добродомов у відповідь на запитання про власників та інвестиції у проект повідомив: «Медіа-активи належать ФК «Карпати». У «Вікіпедії» читаємо, що «власником клубу є бізнесмен Петро Димінський». Зрештою, про це вам скаже кожен пересічний львів’янин, що бодай трохи цікавиться футболом.

А в газеті «Україна Молода» (11 листопада 2011 р.) Д. Добродомов визнав: «Чи має Димінський безпосередній стосунок до каналу? Так, має. І структури, які належать йому, є інвесторами нашого телевізійного каналу».

Але ж П. Димінський не опозиціонер. Навпаки — має стосунок до влади. І не лише тому, що був у 2003-2004 роках нардепом у фракції Партії регіонів. Оскільки магнати вже воліють не самі в сесійних залах сидіти, а посилати туди своїх підлеглих, то й у фракції Партії регіонів у Львівській міськраді бачимо гендиректора ФК «Карпати» Ігоря Дедишина (колись разом із Дмитром Добродомовим працював в… «Експресі»), а в списках «тушки»-Деньковича на місцевих виборах 2010 року знаходимо прізвища Романа Любицького, гендиретора ТзОВ «Західна інформаційна корпорація», й Андрія Кісери, тодішнього директора ТзОВ «Телеміст-Н», чинного гендиректора ZIK.

Але Петро Димінський не обмежився роллю завідувача інкубатором для депутатів від Партії регіонів у місцевих радах. Голова Комітету виборців України Олександр Черненко і виконавчий директор Львівської обласної організації КВУ Оксана Дащаківська на сайті інтернет-видання «Українська правда» 2 квітня стверджували: «Можливим учасником виборів називають Дмитра Добродомова». Чию фракцію в парламенті він поповнить у разі обрання? Угадайте з трьох спроб…

Отож, як бачимо, аж ніяк не незалежний від влади ZIK П. Димінського — екс-депутата фракції Партії регіонів — лукавить, закликаючи підтримати «опозиційного» Ігоря Починка.

Власники ЗМІ — проти... газет

Заклик до єдиного фронту на захист відкритої та чесної журналістики був би щирим, якби ZIK згадав не лише «Експрес», а й, приміром, іще одну львівську газету — «За вільну Україну», яку закрив 2006-го… Петро Димінський. Журналісти цього видання скаржилися

17 травня того року, що їхній головний редактор «від імені П. Димінського почав роздавати вказівки журналістам щодо того, що слід «мочити» тих, на кого вкаже», а «охоронцями, які мають право нишпорити в кабінетах і вести облік наявних у приміщенні редакції осіб (попри особисті свободи громадян, гарантовані Конституцією), було призначено... хлопців із фан-клубу ФК «Карпати».

Та оскільки ZIK цю «кредитну історію» свого власника замовчує, то його нібито «єдиний фронт на захист відкритої та чесної журналістики» — лише для обраних. А захищає пан Димінський винятково головреда «Експресу», бо в нього з І. Починком схожі манери.

Після того, як про вимоги громади села Шоломинь на Пустомитівщині на адресу головного редактора «Експресу» повернути їм частину рекреаційної зони біля Львова, яку він незаконно захопив, повідомила газета «Львівська пошта», експресівська мережа кіосків «Інтерпрес» розірвала з нею угоду про розповсюдження. Така сама доля, до слова, спіткала й «Газету» — щоб мовчала про цигарки в газетних кіосках, про Шоломинь тощо…

А ось зовсім свіжа інформація. Директор газети «Новий Погляд» Роман Онишкевич підтвердив «Газеті» відсутність свого видання у кіосках «Інтерпресу». Пан Роман пов’язує це із публікаціями «Погляду» про незаконну торгівлю цигарками у цій мережі.

І після цього в «Експресі» вдають, що борються за свободу слова? А ZIK Петра Димінського, який, як скаржилися журналісти «За вільну Україну», наказував їм «мочити» тих, на кого вкаже», створює «єдиний фронт на захист чесної журналістики»?

Хто-хто проти влади?

Як бачимо, галасом про тиск на свободу слова власники ZIK та «Експресу» нагадують вовків в овечій шкірі, які симулюють вегетаріанство, щоб добратися до кошари. Проголошену «боротьбу проти влади» теж лише імітують.

В опублікованому 2 лютого в інтернет-газеті «Вголос» інтерв’ю «Петро Писарчук: «Не можу не відзначити вклад газети «Експрес» у перемогу Вік­тора Януковича» народний депутат із провладної парламентської фракції на запитання: «Чи правда, що «Експрес» співпрацював із Партією регіонів, і як конкретно тоді виглядала ця співпраця?» — відповів: «Співпраця між Партією регіонів й Ігорем Починком відбувається десь на іншому, напевно, вищому рівні, а не по лінії ЛОО Партії регіонів. Хоча я як член Партії регіонів не можу не відзначити вклад газети «Експрес» у перемогу Віктора Януковича на минулих президентських виборах. Саме гострі критичні матеріали «Експресу» про лідера БЮТ Юлію Тимошенко, про корупцію в середовищі помаранчевих на Львівщині розкрили очі простим людям на справжню ситуацію і сприяли поразці Тимошенко».

Для висновку, що «Експрес» не бореться проти влади, а навпаки — сприяє їй, вистачає вже заголовків інтерв’ю депутата-перекинчика від опозиції Iвана Деньковича «Мафіозні групи захопили ключові плацдарми в БЮТ» і «БЮТ — це біле братство, де Бог замінений на Тимошенко», опубліковані в цій газеті, відповідно, 11 березня та 18 червня 2010 року. Власник ZIK П. Димінський теж засвідчив, що лише вдає боротьбу проти влади — висувався ж на парламентських виборах 2002-го від «Нашої України», але перебіг після обрання до фракції Партії регіонів.

10 грудня 2004 року інтернет-видання «Олигарх.net» цитувало коментар нардепа Тараса Чорновола про пана Димінського, разом з яким він був в обох фракціях: «Це людина з пропрезидентського табору. Петро Петрович був серед тих депутатів, які виступали за те, аби «Наша Україна» проголосувала за обрання Віктора Януковича на посаду прем’єра». 3 жовтня 2005 року на сайті «Експресу» повідомили під заголовком «За Януковича давали лише 200 тисяч (зверніть увагу — знову 200 тисяч! Яка магічна цифра!!! — Авт.)»: «Про це він (Димінський, — Авт.) заявив під час прес-конференції у Львові… За словами депутата, коли на розгляд Верховної Ради внесли кандидатуру Віктора Януковича на посаду прем’єр-міністра, в П. Димінського була сформована своя фракція у фракції «Наша Україна», що нараховувала 16 депутатів. «І всі вони були готові проголосувати за Януковича. Віктор Ющенко знав це і після переговорів з нами сказав, що голосування буде вільним. А наступного дня (в день голосування) прийшов і сказав, що всі повинні голосувати «проти». Я здав Віктору Андрійовичу ці 16 карток для голосування», — зазначив він. «Але я повинен був дотримати слова, яке дав представникам Донбасу: купив в одного з депутатів картку для голосування за 200 тисяч доларів і проголосував так, як хотів», — розповів пан Димінський.

Невже після цього хтось повірить, що ZIK, яким володіє виконувач слова, яке давав представникам Донбасу, — за чесну журналістику? Тим паче, в інтерв’ю газеті «Високий Замок» (6 жовтня 2005 р.) він зізнався: «Велика політика розплющила мені очі: я зрозумів, що таке Верховна Рада, чим вона переймається. Верховна Рада — це акціонерне товариство закритого типу з необмеженими можливостями і без відповідальності. Коли говорять, що в парламенті хтось захищає національні інтереси, інтереси народу, це не так. Кожна політична сила вирішує насамперед свої економічні інтереси, а потім усе решта». Акцентуємо увагу на «кожна політична сила». Певно, власник ZIK проговорився, що «вирішує насамперед свої економічні інтереси»?

Для цього й ініціював створення «фронту», який має галасом про «тиск на свободу слова» протистояти судовим позовам проти бізнесових оборудок медіа-босів.

І про журналістські стандарти

У минулому числі «Газета» розповіла про характерний епізод із «викривальної» практики Ігоря Починка. Єдиним доказом, який зміг навести пан Починок податковій для обґрунтування своїх закидів на адресу Корпорації КРТ у конвертаційній діяльності, стали… два примірники «Експресу». Всі зусилля працівників ДПС у Львівській області вийти на контакт із журналістом-правдошукачем виявилися марними. Як пишуть із ДПС, головред відмовився спілкуватися з ними «як особисто, так і в телефонному режимі». Ось так: збрехав — і в кущі… Високий стандарт!

На відміну від автора скандальних статей в «Експресі», який не здає собі труду подавати іншу точку зору, з метою дотримання професійних журналістських стандартів «Газета» намагалася отримати коментар від головного редактора газети «Експрес» Ігоря Починка. Спочатку він не відповідав на дзвінки, а потім узагалі вимкнув телефон.

P.S. Стратегічний редактор «Експресу» намагається зробити львівські газети заручниками своєї війни. Але матиме дещо інший результат. Найближчим часом зацікавлений читач дізнається ще чимало цікавого з бізнес-життя цього «борця за свободу слова».


Для «Газети»

Вікторія Сюмар, Інститут масової інформації
«Експрес» завжди мав багато проб­лем, але останнє, що ми спостерігали в Києві на засіданні міжвідомчої робочої групи, де був їхній колишній бізнес-партнер, наводить на думку: в «Експресі» є клопоти з бізнесом. Розуміємо, що вони проводять багато важливих розслідувань, але той рівень проблем, які є зараз, свідчить про негаразди з бізнес-складовою. Тому не можемо однозначно твердити про замовлення — радше йдеться про бізнес-конфлікт із колишнім співвласником. Також я б не сказала, що це пов’язано зі свободою слова. Основа якісної журналістики — це доведені факти. Не знаю, чи наважилась би говорити про те, що якийсь олігарх виділив 200 тисяч на боротьбу з газетою, якби в мене не було доведених фактів. Поки цього не буде, ми як правозахисна організація не можемо цього активно тиражувати. Не аналізували всього, що вони пишуть, бачили кілька матеріалів, які надсилали на конкурси журналістських розслідувань, — їх було зроблено нормально, вважаю, що суспільно важлива справа була зроблена із Доктором Пі. Але чи всі вони були такими ж добрими — не можу цього сказати.
 
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright MyCorp © 2024