ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ
Понеділок, 06.05.2024, 18:44
Ви увійшли якГість | ГрупаГості" | RSS
"
Сайт  Повідомити друзям про ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ     [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ » Вибори » Мажоритарка Львівська область » Праймеріз
Праймеріз
AДМДата: Четвер, 17.05.2012, 13:31 | Повідомлення # 1
Генерал-майор
Група: Администраторы
Повідомлень: 363
Репутація: 0
Статус: Offline
Праймеріз

Ілик пропонує на засідання КОДу запросити потенційних кандидатів по округах
Голова ЛОПО ВО «Батьківщина» Роман Ілик вважає правильним рішення Львівського КОДу взяти паузу в розподілі кандидатів у народні депутати по мажоритарних округах.

«Насамперед, треба впорядкувати кандидатури, які подають політичні партії і громадські організації. Потрібно по кожному округу розписати, хто має намір там балотуватися. Я запропонував, щоб після цього на кожне засідання КОДу запросити цих потенційних кандидатів персонально, беручи по 2 чи по 4 округи», – зазначив Ілик.

Тоді, за його словами, до потенційних кандидатів у депутати можна буде задати всі запитання, які можуть виникнути в учасників КОДу, й отримати на них вичерпні відповіді.

«Можливо, до таких засідань доцільно долучити і якихось моральних авторитетів», – додав голова Львівської «Батьківщини».

Він підкреслив, що завдання Львівського КОДУ – щоб був один узгоджений кандидат від опозиції по кожному з округів області. «І якщо Комітет опору диктатурі з таким завданням впорається, то, звичайно, після цього ми повинні подати ці пропозиції до Києва, оскільки Львівський КОД є структурним підрозділом центрального КОДу», – повідомив Ілик.

«Якщо ми зуміємо побороти свої гетьманські амбіції на Львівщині і домовитися про одну єдину кандидатуру, то, я думаю, що такій кандидатурі буде доволі просто перемогти у цих виборчих перегонах», – додав він.
 
AДМДата: Четвер, 17.05.2012, 17:13 | Повідомлення # 2
Генерал-майор
Група: Администраторы
Повідомлень: 363
Репутація: 0
Статус: Offline
http://vgolos.com.ua/politic/6671.html
ЗаКОДований біг по колу

В середовищі львівського КОДу назріває вибухонебезпечна ситуація, прогнозована експертами уже давно.

Схоже, львівське опозиційне об’єднання вийде з першого серйозного випробування – розподілу мажоритарників на округах Львівщини – з великими іміджевими втратами. Заяви окремих політиків, які, попередньо, мали усі підстави розраховувати на право обиратись від опозиції на певних округах, свідчать про те, що незадоволених майбутньою конфігурацією назбиралось достатньо для того, аби представлення кандидатів від КОДу на округи переросло у грандіозний скандал. Для того, аби повністю оцінити ситуацію з розподілом округів на Львівщині від об’єднаної опозиції, необхідно зважати на кілька факторів.

Фактор перший – ініціатива щодо визначення кандидатів на округи поступово перейшла від місцевих функціонерів КОДу до керівників партійних організацій в Києві.

В цьому можна переконатись на прикладі Стрийського виборчого округу, де з самого початку діяльності Львівського КОДу основна інтрига закручувалась навколо конкуренції двох політиків: дипломата Ігоря Осташа та голови ЛОО Української партії Олега Канівця. Кожен з них мав свій шлях до здобуття статусу кандидата на округ.

Осташ має в активі хороші стосунки з київськими керівниками КОДу, успішний досвід балотування в цьому окрузі від Нашої України в 2002 році та імідж професійного дипломата.

Основну конкуренцію для нього створював екс-депутат Львівської обласної ради Олег Канівець. Для того, аби отримати позитивне реноме кандидата від опозиції, він очолив дрібну партію, відому скандалами, пов’язаними з попереднім головою, а також, членством в ній одіозного мера Калуша Ігоря Насалика. Проте, все змінилось, коли стало відомо, що куратор Львівщини від БЮТу, керівник виборчої кампанії в області Юлії Тимошенко Віктор Швець проштовхує на цей округ свого товариша командувача ВМС України в 2006 – 2010 рр. адмірала Ігоря Тенюха. З Стрийщиною останнього пов’язує лише те, що він звідси родом. Жодної політичної діяльності тут він ніколи не проводив, тож місцевою політичною елітою, пов’язаною з КОДом така кандидатура була сприйнята категорично негативно. Але такі дрібниці не особливо турбують київських лідерів об’єднаної опозиції, тому затверджена кандидатура Тенюха як кандидата від КОДу на Стрийщині залишається серйозним подразником для місцевих націонал-демократів.

Подібна ситуація може скластись і в сусідньому Золочівсько-Пермишлянському окрузі, де попередньо основним кандидатом від КОДу мав бути підприємець та громадський діяч Ярослав Рущишин. Маючи хороші дружні стосунки з ініціаторами створення КОДу на Львівщині, яскраву історію боротьби з владним режимом з часу Помаранчевої революції, він зробив основну ставку на домовленості всередині цього об’єднання. До останнього часу саме він вважався основним претендентом на округ від КОДу. Але, очевидно, в лідерів позиції з’явились інші аргументи, і кандидатом на цей округ визначено як і київського підприємця, народного депутата України, члена фракції БЮТ Миколи Ковзеля, так і фронтозмінівця Михайла Хміля, екс голову обласного центру зайнятості.

Ще одним округом, де ситуація з кандидатом-парашутистом з Києва виходить за рамки здорового глузду, є Городоччина, Самбірщина та Мостищина. Розуміючи, що проти місцевого підприємця, депутата ЛОР Ярослава Дубневича, який уже давно проводить свою виборчу кампанію, важко змагатись, Київ не знайшов нічого кращого, аніж запропонувати балотування київському журналістові Тетяні Чорновіл. Прив’язка до цього округу для неї є досить умовною: 10 років тому тут балотувався Андрій Шкіль, і саме в його команді тут Чорновіл і працювала. Місцеві бютівці на чолі з Р.Іликом, обурені, адже розуміють, що працювати на кандидата доведеться саме їм, адже важко уявити, що 31-річна журналістка привезе сюди якусь команду чи має достатній фінансовий ресурс, щоб найняти відповідних фахівців. До того ж, вельми сумнівно, що мешканка Київської області, навіть при потраплянні в парламент від Городоччини залишиться працювати та жити тут.

Подібні конфлікти, менші чи більші, є й на інших округах – наприклад, в Сокальському районі замість вихідця з Червонограда Володимира В’язівського, який уже напрацював тут команду та зв’язки з місцевими елітами пропонують теж нардепа, але з вельми сумнівною прив’язкою до округу Степана Курпіля. Оскільки місцева команда Батьківщини, членом якої є Курпіль, доволі слабка, його перемога на окрузі видається доволі сумнівною. Шахтний король Криштопа також готується до серйозного бою за округ.

Фактор другий: наявність цілого ряду менших партій, які, мають певний вплив на Львівщині, але взагалі не беруться до уваги київськими опозиційними босами при розрахунку квот на округи.

Сюди варто віднести КУН, Нашу Україну, НРУ, УНП, Українську Партію, ПРП, а також місцеве утворення «Зарваницька ініціатива». Усі вони мають своє бачення щодо участі у виборах, кандидатів від партій на місцях, і звичайно, ж це бачення не збігається з київським. Найбільш яскравий приклад цьому ситуація, в якій ризикує опинитись народний депутат, член партії Народна Самооборона Тарас Стецьків. Більше року тому він був серед засновників громадського руху «Зарваницька ініціатива». Хоча і він сам і активісти цього об’єднання запевняли, що не переслідують жодної політичної мети, саме ця організація стала одним з засновників КОДу у Львові, а Тарас Стецьків ще донедавна розглядався як вагомий кандидат на один з львівських виборчих округів. Проте, в результаті складного переговорного процесу «Свободи», «Батьківщини» та «Фронту» змін щодо розподілу округів у Львові, стало зрозуміло, що Тарасу Степановичу львівський міський округ не дістанеться. Перспектива змагатись за депутатство з своїм тезкою Тарасом Козаком на Жовківщині Стецьківу зовсім не подобається, тому, очевидно, він буде шукати інших шляхів потрапляння в парламент. Не підходить бувалому нардепу і перспектива пробувати себе на Стрийщині.

Незадоволені знайдуться також і серед інших партій. Насамперед, це уже згадуваний Володимир В’язівський, якому членство в «Нашій Україні» абсолютно не додає шансів стати кандидатом на округ від КОДу.

Фактор Димінського. Не варто сподіватись, що представники великого капіталу на Львівщині проігнорують можливість зміцнити свої позиції у владі. Галицькі олігархи добре розуміють, що перед лицем економічної експансії донецького капіталу присутність «своїх» в парламенті може стати єдиною гарантією для принаймні збереження їх власності та впливів. Мистецтво політичної інтриги, підкріпленої «вічнозеленими» бонусами, завжди добре вдавалось «сірому кардиналу» Львівської політики, медіамагнату, почесному президенту ФК «Карпати» Петру Димінському. Зараз, з отриманням більшості в місцевих радах непідконтрольної йому партії ВО «Свобода» і призначенням на посаду голови ЛОДА Костюка, він практично втратив вплив на прийняття рішень в області. Саме цим і пояснюється його активність в переговорних процесах як влади так і опозиції щодо висунення кандидатів. Зокрема, генеральний продюсер телеканалу ЗІК Дмитро Добродомов фігурує у списках пропозицій КОДу щодо кандидатур на округи, як зазначено, «від різних громадських організацій». Проте шанси телеведучого стати кандидатом від КОДу є достатньо примарними, оскільки він претендує на Сихівський виборчий округ, уже віднесений до квоти ВО «Свобода» та закріплений за депутатом міської ради Юрієм Михальчишиним.

Креатури Димінського простежуються також і серед числа інших провладних кандидатів, зокрема, є підстави вважати таким Михайла Сендака, голову Дрогобицької РДА, який попри дискусії зі своїм колишнім патроном, все ж таки також боротиметься за мандат депутата Верховної Ради. Подейкують, що й Ігор Осташ останнім часом став палким прихильником ФК «Карпати» й не забув відвідини паном Димінським українського посольства у Канаді, коли Осташ очолював дипломатичну місію.

Переміщення центру прийняття остаточних рішень по кандидатах від опозиції з Львова до Києва суттєво зменшує шанси Димінського провести своїх людей в парламент. Тому, кажуть, олігарх також проводить активний пошук можливих псевдо опозиційних суб’єктів для висунення.

Судячи із заяв представників об’єднаної опозиції в ЗМІ, переговорний процес щодо висунення кандидатів всередині КОДу добігає кінця. Ще минулого тижня списки кандидатів, офіційно затверджені голосуванням зборів львівського КОДу були надіслані в Київ. Після того, як стануть відомі остаточні прізвища кандидатів, частина незадоволених забуде, принаймні, на ці вибори, про свої депутатські амбіції. Але найбільші гравці, які уже вклали масу коштів у підготовку до виборів, шукатимуть інші можливості для легітимації свого кандидування.

Одним з таких шляхів може стати розгортання такої собі спецоперації альтернативного об’єднання опозиції. Уже зараз в ЗМІ розпочалась тотальна критика перемовних процесів всередині КОДу. Окремі політики, члени КОДу вголос виражають незадоволення як окремими кандидатурами, які, за чутками, будуть призначені з Києва, так і принципами розподілу квот на місцях. Усі ці заяви напрочуд активно транслюються медіаресурсами, підконтрольними уже згадуваному тут медіаолігарху.

Вчорашнє засідання КОДу підтвердило цю тенденцію. Великі політсили – БЮТ ФЗ та Свобода втримали ситуацію, і публічного розколу не сталося. Їх гра – якнайшвидше привезти на Львівщину Арсенія Яценюка та оголосити остаточний список кандидатів. Є підстави вважати, що це відбудеться саме під час паузи взятої на два тижні між засіданнями Львівського КОДу. Натомість у незадоволених своя гра – вчора фактично легітимізували ідею, що на кожен округ підуть різні кандидати, а десь там, у серпні-липні, мовляв, визначимося. Підконтрольний Димінському Дмитро Добродомов виступає збирачем і консолідатором незадоволених діями великих політсил і вже сьогодні пропонує медійну підтримку тим, хто готовий буде публічно визнати дії київського КОДу «неконструктивними», «тими що не відповідають критеріям доброчесності» тощо. А ще – провести люстрацію неугодних кандидатів У списку потенційних розкольників очевидно перебувають всі, хто мають реальні підстави перемогти на округах.

Сьогодні певними силами розгортається нова піар кампанія – створення КОДу такої собі опінії, як псевдо опозиційної, завідомо програшної корумпованої структури. Пізніше, після інформаційної артпідготовки природною буде виглядати пропозиція «з-низів» про створення іншого, альтернативного, справжнього КОДу, який буде складатись з лідерів громадської думки, висуванців від громадськості і т.д. Базою для такого об’єднання може слугувати як якась із існуючих дрібних партій – наприклад, Українська партія, повністю підконтрольна Канівцю, так і громадське об’єднання, на кшталт «Зарваницької ініціативи» з Стецьківим та Тарасом Возняком на чолі. Таке об’єднання, пояснюючи виборцям свої дії турботою за перемогу опозиції, визволення Тимошенко намагатиметься переконати громадськість у власній «справжності та опозиційності». Оптимальний варіант – переконати у дієвості такої структури В.Кличка, щоб кандидати були висунуті від рейтингової політичної сили УДАР. Переговори ці тривають поки що мляво, але ласий для спортсмена-політика медіа ресурс ЗІКу та фінансова підтримка можуть переважити та стати вирішальним аргументом.

Виглядає на те, що такі процеси уже розпочались, окремі засоби масової інформації розгорнули широку кампанію критики кроків опозиції. Кандидати, шанси яких на затвердження від КОДу дорівнюють нулю, розповсюджують заяви, нібито, від КОДу про незгоду з рішеннями центральних керівників партій, що входять в КОД.

Як би то не було, уже в найближчий час ми станемо свідками найбільшого випробування на міцність та політичну зрілість місцевого Комітету опору диктатурі – оголошення затверджених кандидатів на мажоритарні округи. Ця подія може стати як початком консолідації опозиційного політичного середовища області навколо спільної мети – перемоги на виборах і формування демократичної більшості, так і свідченням нездатності до об’єднання українських націонал-демократів. Для яких власні дрібні амбіції вчергове важитимуть більше, а ніж інтереси мобілізації галицького виборця на боротьбу з антинародним режимом.

Петро Ганусяк
 
ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ » Вибори » Мажоритарка Львівська область » Праймеріз
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright MyCorp © 2024