ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ
П`ятниця, 29.03.2024, 16:23
Ви увійшли якГість | ГрупаГості" | RSS
"
Сайт  Повідомити друзям про ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ     [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ » Юридичний форум » Земля » Рейдерське захоплення землі у Львові
Рейдерське захоплення землі у Львові
СВОБОДАДата: Середа, 30.03.2011, 13:27 | Повідомлення # 1
Рядовий
Група: впевнені
Повідомлень: 3
Репутація: 0
Статус: Offline

Боротьба за спокусливий шматок землі у центрі Львова на площі Підкови, 3 триває у судах вже чотири роки. Апогеєм цієї історії стали події 9 березня, коли невідомі, яких орендарі вважають рейдерами, захопили цю ділянку, встановивши цілодобову охорону. Редакція ЗІКу спробувала розібратися в конфліктній ситуації. Рейдери діють спільно з держслужбовцями?
Про рейдерське захоплення заявила директор ПП «Лорелея» Тетяна Нікітчин на прес-конференції у ЗІКу. У власності її підприємства є дві кав’ярні «Цісарська кава» у центрі Львова – на проспекті Шевченка,7а і площі Підкови, 3.

За словами Тетяни Нікітчин, ПП «Лорелея» орендує ці ділянки вже 12 років, справно сплачуючи у міський бюджет орендну плату. Однак Львівська міська рада свого часу безпідставно відмовила підприємству у продовженні оренди, незважаючи на те, що підприємство має гарантоване законом першочергове право на оренду і викуп ділянки.

З огляду на ініційований судовий процес, Галицький районний суд міста Львова ухвалою від 20 серпня 2009 року постановив заборонити Львівській міськраді виносити на сесію питання надання у власність земельної ділянки на площі Підкови, 3, площею 92 кв. м та земельної ділянки площею 99 кв. м на проспекті Шевченка,7а. Цією ухвалою також було заборонено Львівській міськраді, виконавчому комітету, Галицькій районній адміністрації міста та іншім виконавчим структурам органів місцевого самоврядування приймати рішення про передачу у власність чи оренду земельних ділянок на площі Підкови,3 і на проспекті Шевченка, 7а, а також розміщення на них будь-яких архітектурних форм.

Однак, незважаючи на судову заборону, зранку, 9 березня, літній майданчик перед кафе на площі Підкови, 3 несподівано захопили невідомі. Вони застелили ділянку дерев’яним помостом і виставили біля неї цілодобову охорону.

«З дій рейдерів стає зрозумілим, що все було заздалегідь добре продумано, адже щити були заготовлені точно за розмірами нашої ділянки. Зроблено це, вочевидь, для встановлення чужого літнього майданчика про який ми нічого не знаємо», – повідомила Тетяна Нікітчин.

Показовим підприємець вважає те, що всі ці дії відбувалися у присутності представника державної виконавчої служби Галицького району міста Львова Андрія Пиця, який мав би навпаки охороняти закон, а не сприяти рейдерському захопленню землі. Найбільш обурливим є те, що судовиконавець перебував там доти, поки не закінчилося зведення помосту. За словами Нікітчин, все це було зафіксовано відеокамерами підприємства.

У ПП «Лорелея» підозрюють, хто за цим стоїть, адже охоронці біля майданчика, які постійно змінюються, заходять у розташоване поруч казино «Шанс» і «Фешн-клаб».

«Ще з листопада минулого року між міською радою і нами ведуться перемовини щодо мирного врегулювання цього питання. Вони враз прозріли, що в нас є нерухоме майно і що якось з нами треба рахуватися. Я щиро повірила в це і відклала всі судові справи, які ми ініціювали. На жаль, вони своїх обіцянок не дотримали, про що засвідчили дії судового виконавця», – розповіла Нікітчин.

За її словами, впродовж цього часу ніяких конкретних пропозицій з боку міської влади не було. А зустрітися особисто з мером Львова Андрієм Садовим Тетяні Нікітчин так і не вдалось.

3 березня Нікітчин подала звернення на адресу міського голови, в якому повідомила, що з листопада 2010 року з ініціативи міської влади ведуться усні переговори з директором департаменту міського голови Олегом Березюком та начальником юридичного управління Геленою Пайонкевич з метою мирного врегулювання цього питання.

«Однак немає жодних письмових пропозицій та гарантій, де б чітко та зрозуміло було викладено, яким чином міська влада, не наносячи матеріальних та моральних збитків ПП « Лорелея», пропонує вирішити судові конфлікти. Навіть попри це ПП «Лорелея», повіривши в усні запевнення, написало у Львівський апеляційний господарський суд клопотання про відкладення розгляду справ №13/136 та 13/137 у зв’язку з веденням між сторонами переговорів щодо добровільного врегулювання спорів шляхом укладання мирової угоди», – каже Нікітчин.

У Галицькому районному суді теж слухається ще одна справа, під № 17-В за позовом ПП « Лорелея» до ЛМР, Виконкому ЛМР. І цю справу теж за клопотанням ПП «Лорелея» було відкладено.

У свою чергу, представники міської ради навпаки, використавши довіру приватного підприємства, не подали клопотання про зупинення розгляду у Львівському апеляційному господарському суді та Господарському суді Львівської області справи № 13/179 і клопотання про відкладення виконання судового рішення по справі № 13/179 у Галицьке відділення державної виконавчої служби Львівського міського управління юстиції.

4 березня 2011 року від начальника Галицького ВДВС ЛМУЮ Олександра Бойка ПП «Лорелея» отримано вимогу до 9 березня звільнити літні майданчики, хоча у міськраді клятвено запевняли, що на час переговорів всілякі судові дії зупиняються.

Побачивши такі дії, Тетяна Нікітчин подала заяву на ім’я начальника Галицького ВДВС ЛМУЮ Олександра Бойка про відстрочку виконання рішення. У документі вона, зокрема, просила відтермінувати виконання рішення у зв’язку з можливістю мирного врегулювання спору за спільною ініціативою сторін: Львівської міської ради, Галицької районної адміністрації і ПП «Лорелея».

У підприємстві дивуються, чому у Львові їм не дають нормально працювати, а натомість цинічно і зухвало відбирають землю. На думку Нікітчин, це пов’язано з її політичною позицією, адже ділянки почали захоплювати, коли вона стала членом Партії регіонів. «Все це свідчить, що йде переслідування за політичними мотивами», – заявила Тетяна Нікітчин.

Підприємець звернулася в УБОЗ і Галицький райвідділ міліції Львова і очікує від цих установ відповідної реакції. Крім того, вона звернулася до Президента України, голови ЛОДА і до своїх соратників з Партії регіонів, щоб вони зупинили рейдерське захоплення, не допустивши порушення закону.

«Я маю право нормально займатися бізнесом, нормально жити і радуватися життю в цій державі, а не постійно відбиватися від корупціонерів, які взяли хабара там і там і вирішили, як захотіли», – заявила підприємець, яка тепер чекає реакції від Президента і влади на те, чи будуть покарані порушники законодавства.

Що думають у міськраді і партії?
Голова Львівської обласної організації Партії регіонів, народний депутат Петро Писарчук свого часу активно допомагав підприємству у вирішенні проблем, надсилаючи письмові запити в обласну прокуратуру. Але поки що відповідної реакції від правоохоронців не було.

Писарчук вважає, що це питання має вирішуватися, насамперед, у юридичній площині: «Я хотів би наголосити, що будь-яка ситуація потребує не політичного, а правого вирішення. Наскільки мені відомо, є запитання до Львівської міської ради, яка може і з благим наміром – впорядкування проспекту Свободи, але все-таки вдалася до порушення прав і юридичних процедур при вирішенні цього питання. Не хотілось би до цього конфлікту приплітати політику. Якщо пані Нікітчин заявила, що це може бути політичне переслідування, значить, може, в неї є якісь підстави».

За словами секретаря Львівської міської ради Василя Павлюка, ПП «Лорелея» пропонують перейти в інше місце: «Я знайомий з пані Нікітчин, глибоко її поважаю, як порядну жінку. Знаю, що вона працює дуже тяжко, годує свою сім’ю. Справа в тому, що в неї ніхто нічого не забирає, їй пропонують перейти трохи в інше місце. Наприклад, там, де є «Цісарська кава» на проспекті Шевченка, 7а, має бути пам’ятник Івасюкові. Тому їй запропонували кілька ділянок, де б вона могла перейти і встановити свій павільйон. Свого часу цей павільйон був визнаний як капітальна споруда і через суд був узаконений. Але цілком очевидно, що це є тимчасова споруда. Але це інша сторона медалі, над якою належить попрацювати юристам».

Попри те, слова секретаря міськради здивували Тетяну Нікітчин, яка продемонструвала відповідь департаменту містобудування Львова. У офіційному документі зазначено, що пам’ятник Володимиру Івасюку будуватиметься в іншому місці.

«Оскільки спорудження пам’ятника передбачено на вільній земельній ділянці між будинками №7 і №9 на пр. Шевченка, воно жодним чином не порушує Ваших законних прав та інтересів», – ідеться у повідомленні департаменту за підписом його директора Андрія Павліва.

Щодо літнього майданчика на площі Підкови, 3, який, як стверджує власниця кафе, захопили рейдерськими методами, то, за словами Павлюка, це сталося через те, що цей майданчик псував вигляд центральної частини Львова.

«В кафе на площі Івана Підкови були постійні бійки, постійна пиятика, збирались алкоголіки. І це в центрі міста! Там буде відкриватись Костел єзуїтів, адже ми вже закінчуємо його реконструкцію. Якщо пані Нікітчин створила такі гарні підприємства, то треба тепер дивитись та контролювати, щоби там був порядок та культура. Тому що там направду – нуль, повний нуль в центрі міста. Я ще раз кажу, що хоча пані Нікітчин дуже порядна жінка, але навести порядок на своїх підприємствах потрібно», – наголосив Василь Павлюк.

Щодо судової заборони передавати у власність чи оренду цю ділянку, секретар ЛМР зазначив: «Я б не хотів звинувачувати всіх суддів в упередженості, але деякі з них, мабуть, молоді, і, напевне, необізнані в цій ситуації. Я, звичайно, не хотів би коментувати рішення суду, але якщо там є заборона на вчинення якихось дій, то є й інша заборона – адже їй не видавали дозволу на продовження діяльності та встановлення цих майданчиків. В будь-якому випадку, суд не може нам вказувати – надати земельну ділянку чи не надати. Це ж нонсенс, в такому випадку нам просто треба піти, а суд буде керувати містом!».

У свою чергу, Тетяна Нікітчин наголошує, що саме через дії міської ради останні роки вона змушена більшість часу проводити у судових перипетіях, готуватись до засідань, спілкуватися з юристами, відбиватися від рейдерських атак на підприємство (це вже третя за останні період). Навіть попри те, що часу на розвиток підприємства практично не залишається, «Лорелея» зуміла отримати десяток різних державних нагород і відзнак, посівши, зокрема, 18 місце серед 350 тисяч українських підприємств за розміром чистого прибутку. Цей результат ПП «Лорелея» досягнула на базі чотирирічного моніторингу.

Натомість керівник найбільшої фракції «Свобода» у ЛМР Руслан Кошулинський вважає, що якщо йде судова тяганина, жоден депутат не має права втручатися у цей процес.

«Для «Лорелеї», яка мала свої приміщення на проспекті Шевченка і на площі Підкови, виконавчій владі все-таки треба було запропонувати якісні, хороші місця в інших частинах Львова, якщо у влади є якесь інше бачення цих ділянок, – сказав він. – Але це має бути у цивілізований спосіб – прийти з підприємцем і домовитися для того, щоб віднайти якийсь спільний знаменник. Цього зроблено на було, відповідно, порушуються судові питання».

На думку Кошулинського, якщо з цією ділянкою були вчинені якісь протиправні дії, які суперечать рішенню суду, то Галицька районна адміністрація мала би відреагувати і викликати наряд міліції.

«Проблема в тому, що не довели взаємини міської влади і підприємців в якісне русло, не надали можливість зберегти виробництво і підприємство шляхом угоди-міни. Якщо місто планувало щось тут робити, або щось ставити на тих ділянках, які має «Лорелея», треба було запропонувати підприємцеві якісні умови для збереження його бізнесу», – заявив він.

Начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич зазначила, що, наскільки їй відомо, у березні на підставі рішення господарського суду Львівської області відбувся демонтаж літніх майданчиків «Цісарської кави» на площі Підкови, 3 і на проспекті Шевченка, 7а. Щодо спроб встановити новий майданчик на площі Підкови, це питання, за словами Пайонкевич, не в компетенції юридичного управління.

«На сьогодні приватне підприємство «Лорелея», на жаль, немає жодних документів на землекористування. Від імені Львівської міської ради був запропонований перелік земельних ділянок для перенесення зазначених об’єктів нерухомого майна. Тобто пропозиції від нас надходили. Станом на сьогодні переговори, на мою думку, все ще тривають. Ми сподіваємося на вирішення цієї ситуації мирним способом», – заявила Пайонкевич.

«Якщо в нас – я говорю виключно про юридичне управління – є інформація про те, що земля використовується без належних документів, ми звертаємося до суду. В нас є достатня кількість таких судових справ. Тобто відповідні органи проводять перевірку. Якщо об’єкти встановлюються без дозволів, юридичне управління спільно з районною адміністрацією, на територією яких встановлюються такі майданчики, звертається до суду. Я думаю, що станом на сьогодні така перевірка вже проведена. Якщо люди використовують землю без документів, будуть складені відповідні акти і скеровані до нас», – додала вона.

На думку Тетяни Нікітчин, найбільша заслуга у тому, що переговори між підприємством і міськрадою взагалі розпочалися директора департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради Олега Березюка. «Вочевидь, що цій людині можна довіряти і не припиняти переговори для досягнення остаточного вирішення», – каже Нікітчин.

Сам Березюк стверджує, що про захоплення літнього майданчика на площі Підкови,3 йому стало відомо з преси. Він підтвердив, що Тетяна Нікітчин веде мирні переговори з Галицькою районною адміністрацією і з міською радою щодо мирного вирішення цієї ситуації.

«Вона до мене записалася на прийом як мешканка міста Львова. Ми декілька разів зустрічалися. І я вважаю, що на сьогодні робота відбувається успішно. Без сумніву, ця ситуація є дуже складною, – заявив Березюк. – Декілька судів з погодження обох сторін були відкладені у зв’язку з пошуком мирової угоди. Тому це не проста річ. Більше того, пані Нікітчин, як абсолютно законослухняна людина, виконала рішення суду – вона прибрала літні майданчики, які у неї були без дозволів. Тому це є позитивні знаки з обох сторін. А щодо цих так званих рейдерських атак, я про це нічого не знаю. Думаю, для цього просто треба звернутися в міліцію, і вона повинна буде, згідно чинного законодавства, на це відреагувати».

За словами Березюка, свого часу з боку міської ради ПП «Лорелея» було зроблено дві чи три пропозиції про надання інших ділянок, зокрема, в районі вулиці Валової і в районі вулиці І.Франка.

Разом з тим, Березюк стверджує, що це питання не входить у сферу його компетенції, оскільки дозволи на літні майданчики видає Галицька районна адміністрація. «Цей процес давній. У мене немає на меті занурюватись в історію цього процесу. Я, без сумніву, допоможу пані Нікітчин у межах своїх функціональних обов’язків», – запевнив він.

Хто ж розбере незаконний майданчик?
У Галицькій районній адміністрації Львова журналістам також заявили, що не знають про захоплення літнього майданчика. Заступник голови Галицької районної адміністрації Ярослава Білостоцька повідомила, що Господарський суд Львівської області ухвалив зобов’язати ПП «Лорелея» звільнити земельні ділянки на площі Підкови, 3 і проспекті Шевченка, 7, на яких розміщені літні майданчики, і привести земельні ділянки до попереднього стану за власний рахунок.

«У нас є інформація, що пані Тетяна Нікітчин звернулася в апеляційну інстанцію щодо оскарження цієї ухвали Господарського суду. Тому ніякі дії зараз не вчиняються, оскільки справа розглядається в апеляції», – заявила Білостоцька.

Разом з тим існує розпорядження міського голови Львова Андрія Садового №509 від 23.10.2007 «Про утворення робочої групи щодо врегулювання ситуації з кафе «Цісарська кава» на пр. Т. Шевченка, 7а».

Керівником цієї робочої групи стала голова Галицької районної адміністрації Ірина Маруняк, секретарем – начальник відділу соціально-економічного розвитку Галицької РА Ю. Юрченко. Цій групі, зокрема, було доручено «доповідати на кожній апаратній нараді у міського голови про врегулювання ситуації з кафе «Цісарська кава».

Редакція ЗІКу декілька разів спробувала взяти телефонний коментар у представників Галицького відділу державної виконавчої служби. Однак, почувши суть питання зв’язок зі службою раптово обривався, і більше трубку у службі не брали.

З огляду на це ЗІК вирішив звернутися з офіційним запитом у Галицький відділ державної виконавчої служби і у встановлений законом термін очікує відповіді і пояснення, чому представник виконавчої служби був присутній при встановленні дерев’яного помосту для літнього майданчика на площі Підкови, 3 і чи були для цього всі законні підстави.

Позиція адвокатів
Представник ПП «Лорелея», адвокат Олег Мицик вважає, що виходячи із наявної інформації, в даному випадку можливі три варіанти розвитку подій: «Ухвала про забезпечення позову (про заборону передачі у користування/власність земельної ділянки) скасована, має місце невиконання судового рішення або самовільне захоплення земельної ділянки.

Між тим, даних про скасування ухвали про забезпечення позову немає, про це не говорять у міськраді. Більше того, виходячи із норм процесуального законодавства, зазначена ухвала не може бути скасована без відома ПП «Лорелея», за чиєю заявою її і було винесено.

Теоретично можливо, що міська рада прийняла рішення про передачу зазначеної земельної ділянки іншому суб’єкту господарювання всупереч чинній ухвалі суду про заборону вчиняти такі дії. Тоді зазначені дії містять ознаки складу злочину.

І нарешті, що найбільш імовірно, звільнена «Цісарською кавою» площа була самовільно захоплена сторонніми особами. Тобто певні особи влаштували на ній свій майданчик без будь-яких дозволів уповноважених на те органів та без згоди власника земельної ділянки – в даному випадку міської ради. Аналогічно, як і в попередньому випадку, такі діяння є кримінально караними.

Зважаючи на те, що повідомлення засобів масової інформації є самостійним приводом до порушення кримінальної справи, працівники Галицького райвідділу міліції повинні самостійно, без додаткових заяв розпочати перевірку зазначених обставин в порядку ст. 97 КПК України. Тим більше, що з цього приводу приватним підприємством «Лорелея» вже подані відповідні заяви про це».

Натомість, щоби уникнути спекуляцій у питанні встановлення пам’ятника композитору Володимиру Івасюку, якого Тетяна Нікітчин знала особисто, підприємець обіцяє, що вона повністю готова піти назустріч громаді Львова. Зокрема, дати згоду на звільнення земельної ділянки на проспекті Шевченка взамін на земельну ділянку по вулиці Валовій з отриманням підприємством рівноцінного статусу, який воно мало на попередньому місці.

Щодо земельної ділянки на площі Підкови підприємець розуміє, що знайти у Львові рівнозначну ділянку неможливо. Однак і тут, задля мирного врегулювання, Тетяна Нікітчин висловлює готовність перейти у інше місце за умови, якщо їй дадуть ділянку у центрі міста та можливість остаточного вибору залишиться за нею.

«У цих місцях я планую зробити дитячі аби християнські кафе, де ніколи не буде алкоголю і будуть пропагуватися духовні цінності», – заявляє Тетяна Нікітчин.

Тим часом, як запевнив у коментарі ЗІКу начальник управління департаменту містобудування Юрій Криворучко, жодних звернень стосовно цього майданчика не було, а якщо там щось встановлено, значить це самочинно.

Степан Прокопів,
для Західної інформаційної корпорації

 
квіткаДата: Середа, 30.03.2011, 19:24 | Повідомлення # 2
Лейтенант
Група: впевнені
Повідомлень: 52
Репутація: 0
Статус: Offline
Quote (СВОБОДА)
4 березня 2011 року від начальника Галицького ВДВС ЛМУЮ Олександра Бойка ПП «Лорелея» отримано вимогу до 9 березня звільнити літні майданчики, хоча у міськраді клятвено запевняли, що на час переговорів всілякі судові дії зупиняються.

То Свобода Обманула ?

 
АльбиночкаДата: Четвер, 28.03.2019, 14:03 | Повідомлення # 3
Рядовий
Група: Пользователи
Повідомлень: 14
Репутація: 0
Статус: Offline
Сейчас все кого-то обманывают!
 
anityankaaДата: Четвер, 17.10.2019, 20:11 | Повідомлення # 4
Сержант
Група: Пользователи
Повідомлень: 20
Репутація: 0
Статус: Offline
Да, нынче сложно кому то доверять! Часто создаёшь бизнес, организацию, а тебе только палки в колёса вставляют. Даже закрыть это дело, часто бывает проблематичным. В итоге  хорошо, если вам попадётся нормальная юридическая фирма для ликвидация предприятия в Украине , как эти ребята https://liquidatorpro.com.ua/services/likvidaciya . А если что-то подобное не найдёте, то кто его знает, чем вам это всё аукнется и какие проблемы может принести!

Повідомлення відредагував anityankaa - Четвер, 17.10.2019, 20:11
 
ЛЬВІВСЬКИЙ ФОРУМ » Юридичний форум » Земля » Рейдерське захоплення землі у Львові
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright MyCorp © 2024